Kāpēc ir svarīgi samazināt sāls patēriņu mūsu uzturā

18 febr. 2025

TLai gan sāls jeb nātrija hlorīds spēlē svarīgu lomu noteiktās būtiskās funkcijās cilvēka organismā - piemēram, regulējot šķidruma līmeni un uzsūcot uzturvielas organismā - saskaņā ar PVO (Pasaules Veselības Organizācijas) datiem, gandrīz visas populācijas patērē pārāk daudz nātrija. Tas nozīmē, ka ir svarīgi samazināt mūsu sāls patēriņu. Ko mēs kā pārtikas ražotāji varam darīt, lai palīdzētu mūsu patērētājiem? Lasiet tālāk, lai uzzinātu.

Cik daudz sāls mums vajadzētu patērēt dienā?

PVO iesaka pieaugušajiem patērēt mazāk nekā 2000 mg nātrija dienā, kas ir vienāds ar maksimāli 5 g sāls dienā.

Diemžēl globālais pieaugušo nātrija patēriņš ir vidēji 4310 mg dienā, kas ir vienāds ar 10,78 g sāls dienā. Tas ir vairāk nekā divas reizes pārsniedz Pasaules Veselības Organizācijas ieteikumu.

Maize ir viens no galvenajiem sāls patēriņa avotiem. Piemēram, Beļģijā maize ir galvenais sāls patēriņa avots. Tāpēc sāls samazināšanai vajadzētu būt prioritātei maizes ražotājiem.

Augsta sāls patēriņa riski

PVO norāda, ka primāri visur tiek minēts augstais asinspiediens, kas saistīts ar uzturu, kurā ir augsts nātrija saturs, taču ir arī citi riski, kas saistīti ar pārmērīgu sāls patēriņu uzturā. 

  • Slodze sirdij: Jūsu sirdij ir jāstrādā smagāk, ja patērējat pārāk daudz sāls, kas palielina sirds problēmu iespējamību. 
  • Nieru bojājumi: Papildu sāls rada slodzi nierēm, kas laika gaitā var izraisīt nieru slimības. 
  • Šķidruma aizture: Sāls var likt jūsu ķermenim aizturēt ūdeni, izraisot vēdera uzpūšanos un pietūkumu. 
  • Vājāki kauli: Diēta ar augstu sāls saturu var vājināt kaulus, izraisot kalcija zudumu. 
  • Palielināta slāpju sajūta: Sāls padara jūs izslāpušu, kas var novest pie lielāka saldināto dzērienu patēriņa, kas savukārt izraisa svara pieaugumu.

Pārmērīga sāls patēriņa riski palielina daudzu saistītu slimību, tostarp sirds un asinsvadu slimību, kuņģa vēža, aptaukošanās, osteoporozes, Menjēra slimības un nieru slimību, iespējamību.

Tas ir interesanti! Nātrija patēriņa samazināšana ir viena no izmaksu ziņā efektīvākajām metodēm, lai uzlabotu veselību un samazinātu neinfekcijas slimību slogu. 2009. gada pētījumā tika atklāts, ka, samazinot vidējo nātrija patēriņu līdz 2300 mg dienā, aptuveni 6 g, varētu novērst 11 miljonus hipertensijas gadījumu un ietaupīt 18 miljardus ASV dolāru veselības aprūpes izmaksās.

Mūsu apņemšanās samazināt sāls patēriņu

Mēs redzam savu lomu sabiedrībā ne tikai kā izejvielu piegādātājs. Mēs pētām mainīgo uztura pasauli, meklējot inovatīvus risinājumus, kas balstīti uz zinātni, lai palīdzētu mūsu klientiem uzplaukt.

Veselības uzlabošana ir mūsu ilgtermiņa apņemšanās, mēs cenšamies samazināt cukura, sāls un tauku daudzumu mūsu produktos.

Mūsu ilgtermiņa mērķi

Līdz 2030. gadam mēs plānojam, ka veselības un labbūtības produkti veidos 50% no mūsu kopējā pārdošanas apjoma.

Tas nozīmē netieši apmierināt patērētāju vajadzības pēc veselīgāka uztura un dzīvesveida, piedāvājot mūsu klientiem plašu veselības un labbūtības risinājumu klāstu. Mēs plānojam to sasniegt, veicot šādas darbības:

  • Palielinot veselīgo sastāvdaļu, piemēram, šķiedrvielām bagātu graudu, riekstu, sēklu un augļu, daudzumu mūsu produktos.
  • Samazinot cukura, sāls un tauku daudzumu mūsu produktos.
  • Vairojot produktus ar tīrākām etiķetēm, bioloģiskos, bezglutēna un augu izcelsmes risinājumus.

Cik efektīvi tas ir bijis?

2023. gadā 32% no Puratos Grupas pārdošanas apjoma veidoja veselības un labbūtības risinājumi. Attiecībā uz sāls samazināšanu pagājušajā gadā mēs veiksmīgi izņēmām 86 tonnas sāls no mūsu produktiem. Kopš 2017. gada mēs esam samazinājuši kopumā 1215 tonnas sāls mūsu produktos.

Lai gan esam guvuši lielus panākumus mūsu apņemšanās ir uzlabot cilvēku veselību, mēs turpinām meklēt inovatīvus veidus, kā samazināt sāls, cukura un tauku daudzumu mūsu produktos.

Puratos sāls samazināšanas risinājumi

Mūsu risinājumi sāls satura samazināšanai miltu izstrādājumos ļauj pievienot apgalvojumu apar sāls samazināšanu gatavajam produktam, nezaudējot funkcionalitāti, garšu vai tekstūru.

Mēs piedāvājam 2 kategorijas sāls samazināšanas risinājumus:

  • Pilnīgi vai koncentrēti maisījumi - piemēram, daži vietējie risinājumi, kas piedāvā maizes receptūras ar 25% sāls samazinājumu.
  • Modulārie risinājumi - piemēram, S500 Salt Reduction: labākais uzlabotājs tirgū sāls samazināšanai, nodrošinot 25% mazāk sāls, nezaudējot garšu.